Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Дом Консулт - Агенция за недвижими имоти
НАЧАЛО  ПРЕДЛОЖИ ИМОТ  ТЪРСЕНЕ  КАЛКУЛАТОР  УСЛУГИ  ПОЛЕЗНО  ЗА НАС  КОНТАКТИ Избрани  
     
ПРОДАЖБИ
НАЕМИ
СГРАДИ
ВАКАНЦИОННИ ИМОТИ
РАЗШИРЕНО ТЪРСЕНЕ
продажби 
  наеми 
Град 
Тип 
Цена  до  €
   
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Ново Строителство - Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Търсене - Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Контакти - Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Контакти - Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Домконсулт - банково кредитиране
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
,
 
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти    Полезно    
  Още полезна информация:   

НАРЪЧНИК НА КУПУВАЧА

Имотът и цената

 • Изяснете с каква цел купувате – предимно за да ползвате имота или за да инвестирате.
 • Внимателно оценете нуждите и възможностите си. Помислете и за бъдещите си нужди. Ще ви се наложи ли да сменяте имота и след какъв период от време? Може да се появи нужда от втора спалня или избор на по-различно местоположение.
 • Преценете какви компромиси можете да направите на първо време. Кварталите се развиват и може да се окаже, че някои, които доскоро са изглеждали непривлекателни, могат да предложат не по-малко услуги и възможности за прекарване на свободното време, отколкото бихте намерили в центъра.
 • Всички обичаме опростените и лесни за разбиране формули като цената на квадратен метър например. Никога не им се доверявайте при покупка на имот. Той е много повече от четири стени. Правилото тук е винаги да сравнявате ябълки с ябълки – жилища с еднакъв брой помещения, сходни като функционални качества и местоположения.

II Финансирането

 Ако решите да закупите  жилище с кредит:

 • Проучете внимателно условията на няколко кредитни институции и сравнете офертите им – в този момент, въпреки че няма много голям избор от предложения на пазара, разликата между две предложения може да е значителна, особено дългосрочно. Достъпът до ресурс и цената, на която го получават различните кредитори са различни и това се отразява на офертите им към крайните клиенти.
 • Ако сте харесали жилище, но нямате одобрение за кредит, не го капарирайте. Възможността да ви откажат кредита или да ви отпуснат по-малка от исканата от вас сума е голяма. Докато не представите документите си за кредита за разглеждане и банката не получи експертна оценка от лицензиран и одобрен от нея оценител, крайното решение за вашия кредит няма да бъде взето. Получете одобрение за кредита и тогава подпишете договор или капарирайте имота.
 • Разберете повече за ипотечните кредити като цяло – как се формира лихвата ви, как се променя, какви са пазарните тенденции в момента. Какви са първоначалните разходи по кредита (такси за разглеждане на документите, такси за усвояване, застраховки, нотариални такси, такса за изготвяне на експертна оценка и др.), какви съпътстващи разходи има през целия период (застраховки, годишни такси за управление и др.), при какви условия можете да погасите кредита или част от него предсрочно, какви са наказателните такси при закъснение на плащането на месечните вноски и др. Тази информация също ще ви е полезна при избора на вашия кредит, защото ще ви помогне да определите цялата му цена.
 • Направете си застраховка “Живот”, дори ако банката не ви поиска такава. Застраховката дава спокойствие на вас и семейството ви в случай на здравословни проблеми и инциденти водещи до временна или трайна нетрудоспособност.
 • Не отделяйте повече от 50% от приходите си за обслужване на кредита, като в период на криза този процент е препоръчително да не надхвърля 40 на сто. Разходите ви по кредита може да нараснат, ако пазарната ситуация се влоши, а заедно с тях и другите ви месечни разходи. Тегленето на кредит на ръба на възможностите ви да го обслужвате може да доведе до невъзможност да покривате задълженията си по него и жилището дави бъде отнето.

Имайте предвид още:

Максимален кредит до 70–75% от стойността на жилището можете да получите само за напълно завършени имоти, монолитно строителство с изградена инфраструктура и добра локация.За панелни апартаменти финансиране то най-често е около 50% от стойността на жилището. Финансирането с кредит на груб строеж става все по-трудно – повечето кредити се отпускат след получаване на разрешително за ползване.За да ползвате кредит в момента, трябва да покажете достатъчно доходи от официални източници – трудов договор, договор за управление, приходи от наем, приходи от собствен бизнес и др.Ако сте харесали имот, които се продава директно от строителя, се поинтересувайте той предлага ли алтернативни форми на кредитиране – разсрочено плащане, лизинг на имота или друга схема, която може да отговори на нуждите ви.Тези варианти ще добият по-широка популярност през следващите месеци, защото на пазара има клиенти, които не могат да покрият изискванията на банките за кредит, но имат възможности да закупят имот на разсрочено плащане.

 

III Мястото и достъпът

 

 • Проучете местоположението. Помислете за нуждите си – сега и в бъдеще. Нужно ли е да сте в центъра? Къде ще играят децата ви? Къде ще ходят на училище? Къде ще пазарувате? Къде ще паркирате? В презастроени квартали невинаги ще можете да спрете на тротоара. Колко време и как (по какви пътища) ще пътувате ежедневно – до работа, до магазините. Какъв транспорт ще използвате и какви алтернативи съществуват.
 • Обърнете внимание на изложението  не само дали е северно или южно, а и спрямо средата. Дали на вечеря няма да си казвате наздраве със съседа от отсрещната страна на улицата?
 • Потърсете информация дали се предвижда строителство, което може да създаде неудобства или да промени радикално околната среда. Има ли свободни парцели наблизо?
 • Огледайте инфраструктурата и не вярвайте само на обещания за нови улици.Дори предприемачът да ги изгражда за своя сметка, понякога може да се забави заради процедурни проблеми. Ако се насочите към застроени квартали с изградена инфраструктура, вероятността улиците да се разкопават за изграждане на връзки с нови строежи е по-малка.

IV Продавачът/строителят

 • Съществуващите имоти дават по-голяма сигурност на купувача, но в повечето случаи предлагат по-ниско качество. Ако пък са строени в последните години, струват повече. Новото строителство дава добро съотношение между качество и цена, но пък е свързано с повече рискове - няма сто процентови гаранции не само за сроковете, в които ще бъде завършено, а в период на криза и дали изобщо това ще се случи, както и с какво качество.
 • Затова проверявайте строителите.Интересувайте се какво са строили и къде.Посетете други техни обекти, а ако имате възможност, говорете с техни стари клиенти. Доверете се на фирми с достатъчен опит, добър имидж и репутация. Обърнете внимание на отношението им към клиентите. Всички допускат грешки, въпросът е кои ги оправят.
 • Имайте предвид, че дори фирми с отличен имидж могат да фалират при обрата на пазара. Проявете интерес към състоянието на строителя, наблюдавайте отблизо дали работи активно по обектите си.Проверявайте хода на работата по собствения имот.
 • За големите фирми винаги има новини в медиите. Може да търсите такава и в браншовите организации. На интернет страницата на Камарата на строителите в България (www.ksb.bg) можете да намерите информация за всички строителни фирми в страната както и какъв тип строежи могат да извършват.

V Качеството

Проучете качеството на имота. Обърнете внимание на следните фактори:

 • удобство на входовете и изходите
 • сигурност. Има ли например системи за охрана на имота или сградата?
 • етаж; разположение на етажа
 • изложение по отношение на ослънчаването и гледката
 • размер на жилището, съотношение брутна–нетна площ. Повечето общи части обикновено означават по-високо качество.
 • планиране и разположение на стаите (гардеробни, складови пространства), функционалност. Попитайте се дали това е най-оптималното разпределние на пространството и може ли то да бъде подобрено.
 • заобикаляща среда
 • чистота
 • вътрешен двор
 • тераси
 • паркоместа. За предпочитане е да си купите паркомясто - рядко е включено в цената.Проблемите с паркирането няма да намаляват, напротив:шумо, топло, хидроизолации. Те са важни за комфорта и разходите по експлоатация на имота.
 • осветление и осветеност
 • височина на тавана. Ниските помещения ограничават възможностите за някои допълнителни интериорни решения или подобрения(окачен таван, двоен под).
 • конструктивни особености. Обърнете им внимание, дори ако смятате да извършвате дребни преустройства – може да се окаже, че ще бъде по-сложно да преместите кухнята, ако каналът не може да минава през изненадващо появила се колона.
 • използвани материали, ниво и качество на завършване. Ако не са подробно описани в договора, няма как да можете да претендирате след това да бъдат отстранени.
 • помощни помещения. Мазетата, килерите, пералното се правят за удобство, не за да купите повече квадратни метри.
 • състояние на общите части- използвани материали. По-качествени прозорци или изолации ще осигурят по-добри експлоатационни характеристики. Изпълнението на общите части с по-качествени материали е предпоставка за запазването на имиджа на сградата и съответно стойносттана имота. Ако един ден искате да продадете, първото, което ще види купувачът, ще бъде фасадата, а след нея – входа, стълбището,асансьора.
 • какви решения се предлагат за поддръжката на имота. Някои нови проекти изискват сключването на договори с фирма за обслужване и начинът на поддръжката на общите части е регулиран. В повечето обаче това става по усмотрение на собствениците, а резултатите рядко са добри.
 • как е регулиран вътрешният ред в сградата.
 • съседите и начинът им на живот (по-лесно е да се провери при съществуващи имоти)
 • естетиката на имота привлича ли емоционално.

VI Брокерът

 • Ако използвате услугите на посредник, настоявайте за пълното му съдействие. Брокерът трябва да разполага с основни документи, свързани с проучването на собствеността, ако предлага конкретния имот, или да ги набави за нуждите на сделката.
 • Мислете за своето време, ценете го. Брокерът не е просто посредник – той трябва да ви спестява време.
 • Формулирайте ясно нуждите си и искайте от брокера пълна информация как те могат да бъдат удовлетворени. Няма как да знаетесъс сигурност колко ще ви струва имотът, но със сигурност знаете дали се нуждаете от една, две или повече спални например. Едва след това вижте какви са цените.

VII Договорът

 • При сключване на предварителен договор за покупко–продажба на имота направете проверка на собствеността на имота преди заплащане на депозита.
 • Проверка историята на собствеността върху имота – юрист може да ви помогне с анализа на последния и предходните документи за собственост. Извършвете справка за различни видове претенции на трети лица. Справките се правят в службата по вписвания.Обърнете внимание на следните клаузи в договора:
 • при покупка на жилище в процес на строеж - вноските по цената да са обвързани не с конкретни дати, а с достигане на конкретни етапи от строителството
 • продавачът да не прехвърля имота предмет на предварителния договор на трети лица
 • отговорността за дефекти, които при ново строителство или основен ремонт са предмет на гаранционната отговорност на строителната компания
 • При банков кредит са консултирайте с юрист, или с кредитен консултант за ключовите моменти по договора за кредит с банка.
 • При договор за допълнителни услуги проверете има ли клаузи, които могат допълнително да оскъпят плащанията? При покупки на имот на етап груб строеж (с Акт 14) обикновено довършването на жилището до разрешение за ползване се възлага на строителя.

VIII Правата и задълженията на купувача

 • Винаги спазвайте сроковете за плащане. И вие, и строителят имате интерес сградата да бъде завършена навреме.
 • Ако имате финансови проблеми, информирайте го колкото се може по-рано и потърсете съвместно решение – разсрочване на вноски, отложено плащане или други, които оформете в анекс към договора. Нито вие имате интерес да изгубите капарото, нито строителят – да търси нов клиент в период на криза.
 • При ново строителство, когато имотът е прехвърлен на етап груб строеж, сградата се приема от купувача с Акт 15 – удостоверението, че строителните работи са завършени. В този момент можете да предявите претенциите си за вида и качеството на извършените работи.
 • Направете проверка и предвидете всички допълнителни разходи, свързани с експлоатацията и поддръжката на имота. Новите комплекси от затворен тип често предлагат екстри.
 • Изяснете колкото можете повече детайли в договорите. Колкото по-подробно са дефинирани задълженията на продавача, толкова по-защитени са интересите ви да отстоявате изпълнение с определено качество.
   
 
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Начало   Търсене   Услуги   Полезно   За нас   Kонтакти
© 2019 Дом Консулт. Всички права запазени!
Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти
Недвижими имоти Дом Консулт - покупка, продажба, наеми на недвижими имоти